باترفلای ولو

باترفلای ولو یا شیر پروانه ای، از خانواده دریچه های چرخشی هستند با ساخت و سازی نسبتا ساده و بسیار نزدیک به دریچه های توپ عمل می کنند. در واقع از باترفلای ولو، برای شروع، تنظیم و متوقف کردن جریان سیال استفاده می‌کنند. دریچه های پروانه ای به راحتی و خیلی سریع قابل باز شدن هستند. چرخش 90 درجه ای دسته باعث باز یا بسته شدن کامل شیر می شود. دریچه های پروانه ای بزرگ معمولا مجهز به گیربکس هستند. این شیر یکی از ساده ترین نوع شیرآلات صنعتی است که کاربرد آن در صنایع مختلف و متعددی به چشم می خورد اما مصرف اصلی آن در صنایع نفت و پتروشیمی است.

ساختمان باترفلای ولو

باترفلای ولو یا همان شیر پروانه ای، از يك بدنه معمولي، يك صفحه مدور(دیسک) كه تقريباً در وسط قرار دارد، یک دیسک جهت باز و بسته شدن مسیر و لاستیک آب بندی تشكيل شده است. اين صفحه حول ميله‌اي در حدود ۹۰ درجه مي‌گردد و شما به سادگی و خیلی راحت می توانید به صورت دستی آن را باز و بسته کنید. برای این کار کافی است اهرم شیر را به اندازه 90 درجه حول محور بچرخانید، شیر خیلی راحت باز و بسته خواهد شد. با وجود این که در طول جریان باز و بسته شدن، دیسک هم در حالت سیال قرار دارد، اما افت فشار چندانی وارد نمی کند! چرا که در حالت کاملا باز، دیسک موازی با خط لوله و محور حرکت جریان سیال قرار می گیرد.

اجزاء اصلی باترفلای ولو

اجزاء اصلی شیرهای پروانه ای شامل بدنه، مهر،دیسک و ساقه می شوند.  پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، به لینک tameson.com هم مراجعه کنید.

انواع باترفلای ولو (شیر پروانه ای) از نظر بدنه

در ساخت شیر پروانه ای می توان از متریال مختلفی استفاده کرد. اما این متریال به کاربرد و سیالی که در سیستم جریان دارد، بستگی دارد. ما در اینجا به معرفی متداول ترین آن ها می پردازیم :

شیر پروانه ای چدنی :

این جنس بیشتر در سیستم هایی که سیال غیر خورنده در آن جریان دارد، استفاده می شود.

شیر پروانه چدنی با دیسک استیل :

این جنس برای مواردی است که سیال خورنده در سیستم در جریان است، شیر پروانه ای فلنج دار مستثنی است و دیسک استیل ندارد. در شرایط خاصی که علاوه بر خورندگی، سیال حاوی کلر یا نمک باشد، استفاده از دیسک استنلس استیل توصیه می شود.

شیر پروانه ای استنلس استیل  :

بیشترین کاربرد شیر پروانه ای استنلس استیل در صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، صنایع دریایی، سیستم های کنترل سوخت، صنعت کاغذسازی و خمیر کاغذ است. شیر پروانه ای استنلس استیل برای سیالات غیر خورنده با دمای بسیار پایین (از 268- درجه) یا بسیار بالا (تا 649 درجه) هم مناسب است.

شیر پروانه ای فولادی :

این جنس، عموما برای سیالات غیر خورنده مانند آب، روغن و گاز در دماهای بین (30-) تا 400 درجه سانتیگراد استفاده می شود.

شیر پروانه ای UPVC :

این نوع از شیرهای پروانه ای، قیمت بسیار پایین­تری دارند، به آسانی نصب و بهره برداری می شوند و گشتاور مورد نیاز برای باز و بسته کردن آن ها پایین است.

اگر هنوز مطمئن نیستید که کدام نوع بیشتر مناسب کسب و کار شماست، با وارد کردن شماره خود در فیلد زیر، کارشناسان ما با شما در اولین زمان تماس می گیرند و راهنمایی و مشاوره های لازم در رابطه با نوع باترفلای ولو مصرفی را در اختیارتان قرار خواهند داد.

این فیلد را پر کنید

انواع باترفلای ولو از نظر موقعیت باترفلای :

شیر پروانه ای یا همان باترفلای ولو، از نظر موقعیت قرار گیری پروانه به دو نوع سنتریک یا کم فشار و خارج از مرکز یا عملکرد بالا تقسیم می شود. نوع سنتریک آن برای کارکرد کم دما و کم فشار طراحی می شود که در آن محور دیسک و شفت سنتریک هستند. زمانی که شیر در حالت باز قرار دارد، دیسک جریان را به دو قسمت مساوی تقسیم می کند و خود دیسک هم در وسط جریان و موازی با آن قرار می گیرد.

در این نوع ،

دمای عملکرد شیر به نوع لاستیک آببند مورد استفاده در آن و قابلیت تحمل دمایی لاستیک آببند بستگی دارد. شیر پروانه ای سنتریک معمولا در کلاس های 150 و 300 تولید می شوند.

در نوعی دیگری از شیر پروانه ای که معروف به عملکرد خارج از مرکز معروف است ، دیسک خارج از مرکز شیر قرار دارد و محور شفت نیز خارج از مرکز دیسک قرار دارد. این نوع شیرآلات صنعتی برای باز و بسته کردن و هم چنین قطع و وصل سریع جریان استفاده می شوند.

خصوصیات باترفلای ولو :

شیر پروانه ای یا همان باترفلای ولو، برای باز و بسته کردن و کنترل جریان در سرویس های مختلف سیالات، بخصوص مایعات غلیظ، به کار می رود. از مهم ترین ویژگی شیر پروانه ای می توان به عملکرد سریع در کنار افت فشار پایین اشاره کرد. تنها در یک ربع چرخش اهرم، شیر از حالت کاملا بسته به حالت کاملا باز و بر عکس تغییر وضعیت می دهد. از این شیر می توان هم برای جریانات کم فشار و با دمای پایین و هم برای جریانات پرفشار و با دمای بالا، استفاده کرد.

شیر پروانه ای،

به ویژه در سیستم هایی که در آن، جلوگیری از افت فشار اهمیت بالایی دارد، بسیار محبوب است. استفاده شیر پروانه ای راهکاری نسبتا کم هزینه است و تعمیر و نگهداری آن ساده تر می باشد. در سیستم هایی که در آن ها حجم بالایی از آب جابجا می شود هم، از شیرهای پروانه ای استفاده می شود.

عملگرهای باترفلای ولو :

برای شیر پروانه ای (باترفلای ولو) با توجه به سایز، محل به کارگیری و گشتاور مورد نیاز برای باز و بسته کردن شیر، ممکن است از عملگرهای دستی، گیربکسی، برقی یا کنترلی استفاده شود که عملگر دستی متداول ترن عملگر برای شیر پروانه ای با سایز کوچک است.

مزایا باترفلای ولو:

  • شیر پروانه ای به دلیل طراحی خاص، نسبت به سایر انواع شیرآلات، نظیر شیر سوزنی و شیر فلکه کشویی، نیاز به فضای کمتری دارد.
  • وزن سبک
  • به دلیل ربع گرد بودن، به راحتی باز و بسته می شود و به زمان کمتری برای باز و بسته شدن نیاز دارد.
  • گسترده سایز بالا از 1 اینچ تا 24 اینچ
  • افت فشار پایین

معایب باترفلای ولو :

  • کاویتاسیون و خفگی جریان، دو نگرانی عمده در استفاده از شیر پروانه ای است.
  • در شیرهای پروانه ای، حرکت دیسک کنترل نشده و تحت تأثیر تلاطم جریان است.
  • دیسک در این نوع شیر، با زاویه بین 30 تا 80 درجه باز می‌شود.
  • محل نصب شیر متاثر از سایر اجزای پایپینگ است.

شرکت پتروصنعت، تولید کننده باترفلای ولو

شرکت پترو صنعت زاینده رود، این محصول را به صورت با کیفیت و کاملا تضمینی تولید می کند اما  پیشنهاد می کنیم قبل از خرید، حتما از مشاوره های فنی متخصصین ما، استفاده کنید. همچنین می توانید دیگر محصولات تولیدی ما را در صفحه محصولات مشاهده کنید.

فهرست