شیر سوزنی چیست؟
شیر سوزنی چیست ؟ این سوالی نیست که افرادی که در حوضه های کاری صنعتی مشغول اند، از پاسخ آن بی اطلاع باشند. در واقع، شیر سوزنی در واقع یکی از انواع شیرهای صنعتی پرکاربرد بوده که در آن از یک قطعه سوزنی شکل که به وسیله رزوههای طراحی شده بر روی آن حرکت میکند، جریان سیال را کنترل میکند. این نوع شیرهای صنعتی معمولا در مسیرهایی استفاده می شوند که قرار است در آنها کار کنترل دبی جریان انجام پذیرد.
شیرهای سوزنی یا نیدل ولو ها شیرهایی شبیه به شیرهای گلوب و یا بشقابی می باشند اما وجه تمایز آن ها در شکل مسدود کننده اریفیس این شیر خواهد بود. بطورکلی، این مسدود کننده به شکل یک مخروط کامل و یا ناقص می باشد. شیرهای سوزنی از بهترین موارد جهت کنترل سیال عبوری است. این خاصیت به سبب کورس کاری بالای این نوع شیرآلات می باشد. با چرخش هندل شیر، حرکت عمودی بسیار ریزی در پلاگ شیر رخ داده و به تدریج مسیر عبور جریان باز خواهد شد. رزوههای ریزی که روی استم (stem) شیر تعبیه شده به این خاصیت کنترلی بهبود می بخشند.
معمولا این نوع شیرهای صنعتی به صورت یک قطعه مجزا در یک سیستم مورد استفاده قرار نمی گیرند و عمدتا به عنوان قطعه هایی در یک مجموعه استفاده می شوند. از نقاط ضعف این شیرها، آسیب پذیری بالای آنها در برابر جریان ناگهان و ازدیاد است؛ بنابراین در محیط های کاری، تلاطم جریان را باید قبل از رسیدن به این شیر کنترل کرد.
شرکت پترو صنعت زاینده رود، ارائه دهنده و فروش شیر سوزنی در اصفهان / ایران
درضمن، استفاده از این نوع شیرهای صنعتی در مواقعی که لزجت سیال بالا بوده یا سیال چسبنده است توصیه نمی شود. معمولا، هنگامی که نیاز به ترکیب دو سیال باشد، از شیر سوزنی استفاده می شود. شیر های سوزنی به دلیل خاصیت کنترل کنندگی مناسب خود و همینطور دقت بالا و سهولت باز و بسته کردن و کار کردن آن برای شیر های گیج بسیار پرکاربرد و پر اهمیت می باشند.
پیشنهاد کارشناس: برای خرید شیر سوزنی با ما تماس بگیرید.
مشخصات شیر سوزنی چیست
در هنگام انتخاب شیر های سوزنی، باید به این چهار ویژگی اصلی و الزامات کارکردی آنها توجه داشت:
- جنس
- فشار
- اندازه
- دما
1. جنس شیر سوزنی
جنس غلاف شیر سوزنی بر اساس کاربرد آن مشخص خواهد شد. رایج ترین مواد سازندۀ غلاف شیر سوزنی، برنج و فولاد ضدزنگ است؛ چراکه دامنه مقاومت شیمیایی گسترده ای دارند. با این حال، مواد دیگری نیز هستند که برای کاربردهای خاص برای ساخت و جنس شیر سوزنی استفاده می شوند.
2. فشار شیر سوزنی
یکی از نکات مهم در انتخاب یک شیر سوزنی مناسب شناخت الزامات کاربردی برای فشار در سیستم است. شیرهای سوزنی قدرتمند و مناسب قابلیت تحمل فشار 4000/ تا 5000 psi (معادل 275 تا 413 بار )را در دمای 38 درجه سانتی گراد را دارا می باشند. البته برای فشارهای بالاتر مانند کاربردهای هیدرولیکی فشار بالا، شیرهایی با کارایی بالاتری وجود دارند که می توانند تا فشار 689 بار را در دمای 38 درجه سانتی گراد تحمل کنند. همچنین طراحی های خاصی نیز برای شیر سوزنی وکیوم برای فشار پایین صورت گرفته است.
3. اندازه پورت و مجرا شیرهای سوزنی
اندازه پورت و مجرای انواع شیر سوزنی دارای تنوع بسیار زیادی است. پورت های اتصال نیز می توانند انتهای نری یا مادگی داشته باشند. رایج ترین شیرهای سوزنی بین 2 تا 12 میلی متر (1.8 تا 2 اینچ) می باشند.دقت در انتخاب و استفاده از اندازه مناسب پورت و مجرا به عملکرد موثر سیستم و جریان کمک کرده و احتمال خوردگی و نشت را کاهش خواهد داد.
4. دمای شیر سوزنی
شیرهای سوزنی برای کاربردهای دمای کم و زیاد مناسب اند. لازم است که جنس غلاف و جنس ماده آببندی را به خصوص برای دماهای بسیار بالا به درستی انتخاب کنید تا شیر بتواند دوام لازم را در آن شرایط داشته باشد. دو مورد از رایج ترین مواد آببندی تفلون برای دامنه دمایی منفی 54 تا 232 درجه سانتی گراد و پلی اتر اتر كتون برای افزایش مقاومت دمایی تا 315 درجه سانتی گراد می باشد.
کاربرد شیر سوزنی چیست
از رایج ترین موارد مصرف شیرهای سوزنی، می توان به کاربرد آنها در در حوزه ابزار دقیق اشاره کرد که با توجه به اهمیت گزینه تحمل فشاری بالا در بسیاری از شیرهای ابزاردقیقی، شیرهای سوزنی با بدنههای فورج یکپارچه نیز تولید میگردند. معمولا موارد استفاده این شیرهای صنعتی در خطوط انتقال سیالات که شامل مواد دارویی ، مواد غذایی ، مواد شیمیایی می باشد و همچنین از این نوع شیرآلات در صنایع دارویی ، صنایع غذایی و صنایع شیمیایی نیز استفاده می کنند.
بطورکلی، کاربردهای شیر سوزنی می توان به استفاده در موارد زیر اشاره کرد :
- صنایع غذایی
- صنایع دارویی
- صنایع شیمیایی
- نیروگاه ها
ساختار شیرهای سوزنی
ساختار شیر سوزنی شباهت زیادی به شیر کروی دارد؛ با این تفاوت که به جای دیسک دارای یک قطعه مخروطی شکل بلند شبیه به یک سوزن در انتهای میله اصلی شیر می باشد. وجود این قطعه مخروطی شکل باعث می گردد که سطح نشستن در این نوع شیر کمتر از شیر کروی باشد. بطورکلی، شیر سوزنی در مسیر هایی که کار کنترل دبی جریان را انجام میدهند، نصب و مورد استفاده قرار می گیرد. شیر سوزنی به خاطر داشتن رزوه های ریز روی دسته که باعث می شود حرکت سوزن شیر به ازای چرخش دسته کم باشد و در نتیجه دقت عمل شیر در کنترل جریان زیاد می شود.
انواع شیر سوزنی چیست ؟
مدلهای مختلفی از این شیر با توجه به نوع کاربرد آن یافت میشود. انواع شیر سوزنی عبارتند از :
- شير سوزني بخار
- شير سوزني برنجی
- شير سوزني فولادی
شیر سوزنی بخار
شیر های سوزنی برای سیالات و مواد زیادی مورد استفاده قرار میگیرند که البته جنس آن ها نیز برای هر نوع ماده ای فرق می کند. شیر سوزنی بخار در سه نوع بندآور کروی ، بندآورترکیبی ، بندآور سر پوش دار طراحی و تولید می شود. در این نوع شیر سوزنی جهت جریان سیال بر خلاف شیر کشویی تغییر می کند که این تغییر جهت باعث متلاطم شدن جریان می شود. ضمن اینکه در شیر سوزنی بخار افت فشار بیشتر از شیر کشویی است. در شیر سوزنی بخار دریچه به صورت یک دیسک شبیه به بشقاب بوده از این جهت به آن ها شیر بشقابی نیز می گویند.
شیر سوزنی بخار طوری قرار می گیرد که وقتی بندآور در جهت خلاف جریان می بندد انرژی جنبشی سیال مانع از بستن می شود و به باز شدن شیر کمک می کند و وقتی که بندآور در جهت جریان می بندد انرژی جنبشی کمک به بستن آن کرده و مانع از باز شدن شیر می شود.
شیر سوزنی برنجی
شیرسوزنی برنجی در برابر مواد خورنده و شیمیایی مقاومت بسیار خوبی دارد. این نوع شیر، برای سیستم های هیدرولیک، آب شرب، کاربردهای دمای بالا، و لوله کشی گاز مناسب و کاربردی می باشند. این شیرها برای سیالات خنثی و غیرخورنده مناسب بوده و بیشترین کارایی آن ها برای آب شرب است.
شیر سوزنی فولادی
شیر سوزنی فولادی از باکیفیت ترین انواع شیرهای صنعتی است. شیرهای سوزنی از جنس فولاد ضدزنگ مقاومت شیمیایی خیلی خوبی در برابر بسیاری از سیالات دارند. این ماده بسیار بادوام است و در برابر دما و فشار بالا مقاوم است. فولاد ضد زنگ برای سیالات سخت و خورنده مثل آب دریا مناسب است.
مطالب مرتبط: