شیر صافی یا استرینر چیست؟
شیر صافی یکی از پر مصرف ترین شیر ها در بین شیرآلات و انواع صنایع بوده و بر خلاف شیرآلات دیگر که برای کنترل و یا باز و بسته کردن سیال بکار میروند، در جهت جدا سازی ناخالصی های معلق در سیالات و تصفیه آنها به کار میروند.
استرینر ها یکی از پر مصرف ترین شیرآلات در انواع مختلف صنایع بوده که بطور کلی تمام صنایع به وجود آن درون سیستم خود نیاز اساسی دارند. این نوع شیرهای صنعتی در جهت جدا سازی ناخالصی های معلق در سیالات و تصفیه آنها، طبق استاندارد های ASME B16.5 و ASME B16.25 و API 600 و ANSI B16.10 ساخته شده و زیر نظر استاندارد API 598 مورد تست و بررسی قرار می گیرند.
بیشتر بخوانید: انواع شیرآلات صنعتی چیست؟
مشخصات فنی شیر صافی (استرینر)
استرینر برای جلوگیری از ورود ذرات جامد به پمپ ها و تجهیزات حساس روی خطوط سرویس ورودی به این تجهیزات بسته می شود. گاها در خطوط انتقال نفت، آب، روغن، گاز، هوا، بخار و غیره، درون این سیال ها زنگ زدگی یا ذرات خارجی مختلف وجود دارد که می تواند باعث آسیب به خط لوله و شیرآلات شود، به همین جهت برای جلوگیری از آسیب دیدگی و مختل شدن خط از شیر صافی استفاده می شود که با جداسازی ذرات معلق و فیلتر کردن آنها، محافظت از خطوط انتقال را به خوبی انجام می دهد. شیرهای صافی در انواع جوشی و رزوه ای برای سایز های کمتر از 2 اینچ و در نوع فلنجی برای کلیه سایز ها و همچنین در مدل های مانند یک سبدی، دو سبدی، Y شکل، سه راهی و غیره تولید می شوند.
انواع مدل استرینر را نام ببرید؟
- استرینر Y شکل
- استرینر U شکل (سبدی)
- استرینر 2 سبدی
- استرینر ساده (صافی موقتی)
- استرینر بک فلاش
- استرینر خود تمیز شونده
استرینر Y شکل
همانطور که از نام آن پیدا می باشد این صافی حالت y دارد، از این شیر برای جداسازی یا صاف کردن ذرات معلق موجود در مایعات و گاز ها استفاده می شود و به صورت مکانیکی عمل می کند و دارای منافذی است که باعث جداسازی ذرات می شود. اینگونه شیرآلات بواسطه شکل خاصی که دارند تغییر جهت کمتری نسبت به دیگر انواع شیر صافی دارند، در نتیجه به راحتی سیال را عبور می دهند. این مدل شیر های صافی در قسمت Y قابلیت باز شدن و تمیز کاری دارند.
استرینر 2 سبدی
عملکرد استرینر دو سبدی به شکلی است که اگر یکی از سبدها به منظور تمیز کاری و سرویس از جریان خارج شود با چرخاندن دسته، سبد دوم در جریان قرار می گیرد.
استرینر ساده یا صافی موقتی
استرینر ساده یا صافی موقتی اشکال هندسی مختلفی دارد و بین دو فلنج در خطوط جریان قرار می گیرد. کاربری این مدل صافی ها بسیار آسان بوده و قابلیت استفاده در بخش های مختلف خطوط لوله را دارد.
استرینر بک فلاش
از استرینر بک فلاش و با کمک یک لوله حاوی آب که در محل جمع شدن رسوب موجود است برای تخلیه سریع رسوبات استفاده می شود. برای انجام این کار شیر لوله آب و شیر بلودان به صورت همزمان باز می شوند و ورود آب با سرعت و فشار زیاد باعث خارج شدن رسوبات می گردد.
استرینر خودتمیزشونده
استرینر خودتمیزشونده به صورت اتوماتیک کار می کند و با استفاده از سیال جریان و صافی به طور خودکار و بدون استفاده از دست باعث خروج رسوب از سیستم می شود.
کاربرد استرینر چیست؟
در بخش های مختلف صنعت ، ما نیاز به سیالات تصفیه شده یا در اصطلاح سیالات تمیز و عاری از هر گونه ذرات جامد داریم، به همین دلیل از شیر های صافی برای رسیدن به این موارد استفاده می کنیم. شیر های صافی عموما در خطوطی که ذرات معلق باعث مختل شدن سیستم می شوند استفاده می شود و با تصفیه ی سیالات باعث افزایش طول عمر تجهیزات خواهند شد. از شیر های صافی برای محافظت از تجهیزات مختلف استفاده می شود، به طور مثال شیر های برقی، پمپ ها، مبدل های حرارتی، تله بخار و غیره.
در خطوط جریان برای جمع آوری ذرات و رسوب خط، موقعیت استرینر Y شکل در خطوط عمودی باید طوری باشد که قسمت جمع آوری رو به پایین قرار بگیرد. استرینر های Y شکل و اکثر استرینرهای U شکل می توانند می توانند خود پاک کن باشند. این عمل با اضافه کردن یک شیر بلودان به انتهای محل تخلیه و تغییر دادن مش استرینر امکان پذیر خواهد بود. استرینر ممکن است باعث ایجاد افت فشار شود. استرینر U شکل باعث پدید آمدن افت فشار کمتری نسبت به استرینر Y شکل می شود. با مسدود شدن صافی استرینر ها افت فشار افزایش پیدا می کند. برای بر طرف کردن این مشکل باید سوراخ صافی یا نوع استرینر را تغییر دهیم.
انواع جنس بدنه شیر استریر را نام ببرید؟
- شیر صافی چدنی
- شیر صافی برنجی
- شیر صافی فولادی
- شیر صافی استیل
مطالب مرتبط