شیر پنوماتیک چیست؟
امروزه در بیشتر صنایع با افزایش عرضه و تقاضای انواع شیرآلات صنعتی روبه رو هستیم که یکی از این شیر های صنعتی، شیر پنوماتیک می باشد.
شیر پنوماتیک یکی از مجموعههایی است که کنترل فشار، سرعت و مقدار هوایی که از طریق یک سیستم پنوماتیک حرکت میکند را به عهده می گیرد. سیستمهای پنوماتیک به نیروی هوای فشرده برای انتقال قدرت بسیار وابستهاند و در برنامههای صنعتی بیشماری از ابزارهای برقی گرفته تا موتورهای دیزلی با عملکرد پنوماتیک پیدا خواهد شد. بر اساس سایر اجزاء موجود و نوع سیستم، ممکن است یکی از انواع شیرهای پنوماتیکی در دستگاه مورد نظر به کار رفته باشد.
شیر پنوماتیک به شیری میگویند که: در صورت اعمال نیرو، قادر می باشد مسیر حرکت سیال را تغییر بدهد یا جریان آن را قطع و وصل بکند. این شیرها در دو نوع دستی و برقی در بازار وجود دارد، که امروزه نوع دستی آن کاربرد چندانی اصلا ندارد. همچنین عملکرد آن به دو حالت می باشد که در حالت اول، جریان سیال توسط شیر کنترل شده اما این کنترل الزاما با هوا انجام نخواهد شد. در حالت دوم، هر نوع سیالی ممکن است تحت کنترل شیر قرار بگیرد. این نوع از کنترل توسط هوا انجام میشود و معمولا با عنوان شیرهای محرک پنوماتیک شناخته میشوند.
طرز کار شیر برقی پنوماتیک چگونه است؟
خیلی جالب است بدانید که واژه پنوماتیک از یک واژه یونانی برگرفته شده می باشد و در معنی یونانی، این واژه به هوا یا نفس عنوان شده است. ضمن اینکه این تکنولوژی علمی از هوای فشرده در ایجاد نیروی مکانیکی استفاده ی فراوانی میشود، همچنین از نیروی مکانیکی تولید شده معمولا در صنعتهای شیرالات همچنین کنترل جریان سیالات مختلف و سایر دستگاه ها بکار میرود. میتوان گفت این نوع شیرها، امروزه معمولا در انواع شیر برقی پنوماتیک تولید میشوند. ضمن اینکه تکنولوژی امروزه باعث شده است که از بسیاری از تلاشهای بیهوده زمان قدیم صرف نظر شود و بسیاری از اعمال نیروها به صورت دستی دیگر انجام نشود.
سرعت و دقت شیرهای پنوماتیک جدید بسیار بالاتر میباشد. این تکنولوژی با استفاده از آهنرباهای الکتریکی و جریانهای الکتریسیته شیرهای پنوماتیک کنترل میشوند، در این شیرهای کنترل بوسیله الکتریسیته میتواند میزان فشار وارد شده به شیر و همچنین جریال سیال را به خوبی مدیریت و کنترل کرد.
انواع شیر پنوماتیک را نام ببرید؟
انواع شیرهای پنوماتیک را میتوان با رویکردهای گوناگونی طبقهبندی کرد:
- تعداد پورتهای ورودی و خروجی
- تعداد مسیرهای جریان یا موقعیتهای سوئیچینگ
- مکانیسم باز و بسته شدن پورتها
- موقعیت سوپاپ غیرفعال
همچنین شامل سه دستهی بزرگ کنترل جهت، کنترل فشار و کنترل جریان می باشند. شیرهای کنترل جهت، که جهت جریان هوا را کنترل یا مهار میکنند، دستهی بزرگی از شیرهای پنوماتیک می باشد انواع آن عبارت است از:
- شیر پنوماتیک کنترل جهتدار دو طرفه
- شیر پنوماتیک کنترل جهتدار سه طرفه
- دریچههای پنوماتیک کنترل جهتدار چهار طرفه
- شیر پنوماتیک افست فنری
نحوه نامگذاری انواع شیرهای پنوماتیکی:
نامگذاری انواع شیرهای پنوماتیکی برقی بر اساس اعداد حالت، ورودی و خروجیهای شیر است. به عنوان مثال شیر ۳/۵ ( به صورت ۵ به ۳ خوانده شود) شیری است که ۳ حالت و ۵ ورودی و خروجی دارد. عدد سمت راست نمایانگر تعداد حالتهای شیر بوده و عدد سمت چپ به تعداد ورودی و خروجی شیر اشاره می کند.
انواع شیرهای پنوماتیکی برقی را نام ببرید؟
امروزه انواع شیرهای پنوماتیکی برقی برای کاربردهای مختلف، به شکلهای گوناگونی طراحی میشوند تا در صنایع مختلف استفاده شود. دامنه عملکرد شیرهای پنوماتیک برقی اکثرا بین ۲۴ تا ۲۲۰ ولت بوده و به همین دلیل تنوع زیادی در طراحی آن وجود دارد. در حال حاضر انواع شیرهای پنوماتیکی در صنایع گوناگونی مانند صنایع داروسازی، صنایع غذایی، صنایع شیمیایی و نفت و گاز کاربرد فراوانی دارند.
شیر پنوماتیکی برقی یک سو کننده:
از شیرهای یک سوکننده برای جلوگیری از برگشت جریان در خط لوله استفاده می کنند. به عنوان مثال بازگشت جریان در کمپرسور یا پمپ میتواند عملکرد دستگاه را دچار اشکال و خرابی کند. این شیرها اجازه عبور جریان به یک سمت را صادر می کنند و در طرف مقابل از جریان سیال جلوگیری میشود.
شیر پنوماتیکی برقی کنترل فشار:
یکی دیگر از انواع شیرهای پنوماتیکی، شیرهای کنترل فشار می باشد که در کنترل فشار سیال کاربرد دارند. طراحیهای این نوع شیر به شکلهای گوناگونی انجام خواهد شد که هرکدام کاربرد بسیار خاصی دارند. یکی از انواع این شیرها برای محدود کردن فشار سیال به کار می ورد. در واقع این نوع طراحی به جهت افزایش ایمنی سیستمهای پنوماتیکی انجام میشود و هدف آن کنترل فشار مخزن می باشد.
یکی دیگر از انواع شیرهای کنترل فشار، شیرهای تنظیم کننده فشار هستند. در سیستمهایی که نیاز به تامین فشار ثابت وجود دارد، میتوان با استفاده از شیرهای تنظیم کننده فشار، این کار را انجام داد. در واقع این شیرها با کنترل نوسانات فشار سیال، فشار ثابتی را مشمول وضعیت میکند.
همچنین یکی دیگر از طراحیهای شیرهای کنترل فشار به گونهای است که با تغییر بیش از حد فشار در شیرهای برقی، از طریق فرستادن سیگنال یا تولید صدای هشدار به اپراتور سیستم اطلاع رسانی می کند که اشکالی در سیستم ایجاد شده که باید سریعا پیگیری شود.
شیرهای کنترل جریان
یکی دیگر از انواع شیرهای پنوماتیکی، شیرهای کنترل جریان سیال می باشد. این شیرها بر روی خط لوله نصب میشوند و بر اساس فرایندی که توضیح دادیم، جریان سیال را کنترل میکنند. وقتی که شیر، به شکل جریان باز طراحی شده باشد، جریان کامل برقرار شده و با افزایش مقدار ولتاژ در دو سر سلونوئید، مقدار جریان سیال کمتر میشود. اما اگر این شیرها به شکل جریان بسته طراحی شده باشند، با افزایش ولتاژ میزان جریان افزایش پیدا خواهد کرد.
شیرهای قطع و وصل جریان
شیرهای قطع و وصل جریان نیز یکی دیگر از انواع شیرهای پنوماتیکی هستند که در موارد زیادی کاربرد داشته و وظیفه قطع و وصل جریان را برعهده دارند. البته این کار گاهی با تغییر جهت جریان سیال و گاهی با قطع کامل آن انجام می گیرد.
برای خرید اجزای شیرآلات صنعتی با ما تماس بگیرید.
برای خرید شیر سوزنی , خرید شیر دروازه ای , خرید شیر دیافراگمی , خرید شیر کروی , قیمت شیر توپی به لینک مربوطه مراجعه کنید.